De kända svenskarna som lämnat oss 2018

 

 

Lotte Fernvall

Ola Ullsten

Partiledare för Folkpartiet, statsminister

1978 blev Ola Ullsten Sveriges statsminister och ledare för Folkpartiet på samma gång. Som statsminister satt han fram till 1979 men han fortsatte som ledare för partiet till 1983. Han hade poster som utrikesminister, invandrarminister och vice statsminister under den perioden. I Riksdagen satt han sammanlagt i 19 år.

Ola Ullsten föddes i Umeå men tog sin socionomexamen i Stockholm. Efter karriären i Riksdagen var han ambassadör i flera länder, bland annat Kanada.

Han blev 86 år och efterlämnar fru, fyra barn och barnbarn.

HENRIK MONTGOMERY / TT

Yrsa Stenius

Journalist, författare, PO

Hon föddes i Helsingfors där hon också utbildade sig till journalist. Hon var dotter till arkitekten Olof Stenius och skådespelerskan Dorle von Wendt. Från 1979 var hon först kulturchef på Aftonbladet, sedan politisk chefredaktör fram till 1987.

Hon skrev och gav ut flera böcker, den senaste 2016, Orden i min makt. Mest känd är hon kanske som Allmänhetens Pressombudsman (PO), något hon blev 2007. 2011 gick hon i pension för att kunna ägna sig mer åt skönlitterärt skrivande.

Yrsa Stenius blev 73 år.

Amy Sussman

Tim ”Avicii” Bergling

Musiker, dj

Tim Bergling föddes in i en kändisfamilj med mamma Anki Lidén och halvbrodern Anton Körberg. Hans mamma trodde aldrig att han skulle bli artist men från att hålla på med musik som hobby utvecklades han snabbt.  Tim blev en världsartist under artistnamnet Avicii. Hans låt ”Wake me up” var den mest spelade någonsin på Spotify.

2016 slutade Tim Bergling med alla liveframträdanden. Istället koncentrerade han sig på att producera och skriva musik.

Han hittades död i Muskat, Oman, där han var på semester. Tim Bergling blev 28 år. Hans död sörjdes över hela världen.

Stig Nyström

Gunnar Persson

Serietecknare

Under nästan 40 år tecknade han serien Kronblom, som han tog över efter sin pappa Elov 1968. Gunnar Persson hjälpte också till att teckna Serien 91:an. Totalt hann han med 7 000 sidor innan han slutade teckna Kronblom 2006. Under en tid jobbade han även som tidningstecknare i Stockholm.

Gunnar Persson somnade stilla in efter ett fall i hemmet som han inte återhämtade sig efter. Han blev 84 år.

Tobias Wallström

Barbro ”Lill-Babs” Svensson

Sångerska

Barbro Svensson blev under sina 64 år på scen Lill-Babs med hela svenska folket. Från det att hon gjort sitt första radiouppträdande och kommit ut med sin första skiva 1954 har vi följt hennes karriär och hennes liv som hon ofta öppenhjärtighet berättat om. Under tiden hann hon besöka nästan alla folkparker som finns i Sverige, göra otaliga tv-framträdanden, spelat teater och varit programledare. Och gifta sig och skilja sig. Det stora genombrottet kom 1959 med ”Är du kär i mig ännu Klas-Göran”.

Jan-Olov Andersson kallar henne i sin minnesruna ”det svenska folkhemmets drottning”.

Lasse Allard

Jerry Williams

Musiker

Få i Sverige personifierar rockmusiken som Jerry Williams gjorde. Han debuterade redan i början av 60-talet som sångare – och har hållit på sedan dess. Oräkneliga är de folkparksturnéer som han gjort. Den sist turnén gick under namnet ”Man måste få lira”. Få svenska artister är så folkkära som han.

Erik Fernström som var hans egentliga namn dog efter en kortare tids sjukdom.

Foto: Ola Åkeborn
Ola Åkeborn

Ulrica Hydman Vallien

Glaskonstnär

Skålarna med kvinnoansikten, glasen med hjärtan, de målade tulpanerna … Ulrica Hydman Vallien blev oerhört folkkär. Nästan alla svenskar känner igen hennes glaskonst. Hon formligen byggde upp Kosta Bodas design under tre hela decennier och blev ett signum för glasbruket både här och internationellt.

Hon dog mitt i livet, bara tre dagar före sin 80-årsdag.

Henrik Olund/Scanpix

Ulf Nilson

Journalist, författare

Han var den legendariske utrikeskorrespondenten med epitetet ”världsreporter”. Efter att ha jobbat på Aftonbladet gick han till Expressen 1963. Där blev han kvar i 52 år innan han definitivt lämnade tidningen 2015. Större delen av den tiden som utrikeskorrespondent i USA, Mellanöstern och Europa.

Under åren hann han också skriva tolv böcker. Hans arbetskapacitet omvittnat enorm.

Han dog omgiven av sin familj efter en längre tids sjukdom.

Margareta Bloom Sandebäck

Kjerstin Dellert

Operasångerska

Debuten som sångerska skedde i New York 1948 – i en radiotävling. Hon vann. Sedan fortsatte det: Som operasångerska debuterade hon tre år senare i Göteborg innan hon började på Kungliga Operan i Stockholm.

Kjerstin blev en av våra stora, folkkära operasångerskor som sjöng schlagers på Broadway, tävlade i Melodifestivalen – och gjorde fler än 100 olika huvudroller på Kungliga Operan.

Hon avled stilla i sitt hem.

Kerstin Nilsson berättar om hennes begravning och liv.

Marco Gustafsson

Kenneth Gärdestad

Arkitekt, textförfattare

Han var doldisen som skrev sångtexterna till nästan alla lillebrors Teds klassiska låtar. Pophistoriens odödliga rader i ”Sol, vind och vatten” eller ”Jag vill ha en egen måne” – alla kommer de från Kenneth.

Egentligen var han arkitekt, utbildad både på KTH i Stockholm och på MIT i Boston. Och det var först på senare år som han klivit fram som sångtextskrivare. 2016 fick han Musikförläggarnas hederspris. Året efter fick han Orusts Evert Taube-pris. Det sista priset fick han i år när Alice Bah Kuhnke delade ut Grammisgalans hederspris för hans insatser. Kort tid därefter avled han. Sedan flera år led han av hudcancer och latent lymfom.

Lars-Olov Andersson skriver om en av vår tids största textförfattare.

Lotte Fernvall

Ingvar Kamprad

Företagsledare, entreprenör

Han registrerade handelsfirman Ikea som 17-åring. Då en postorderfirma hemma på gården i Småland. I dag 75 år senare är Ikea ett av världens starkaste varumärken med varuhus i 29 länder.

På vägen dit revolutionerade Ingvar Kamprad möbelhandeln på flera sätt: Ikea-katalogen, de stora varuhusen utanför stadskärnorna – och förstås de platta möbelpaketen.

Han var gift två gånger och efterlämnar en adoptivdotter och tre söner.

Han dog i hemmet i Älmhult.

Läs Ebba von Essens möten med en av Sveriges och världens största entreprenörer.

Anders Deros

Johannes Brost

Skådespelare

När Johannes Brost gick bort var det bara några veckor sedan han berörde en och en halv miljon tv-tittare i sin sista stora roll, i tv-serien ”Fröken Frimans krig”.

Han har alltid varit skådis. Som barn växte han praktiskt taget upp på i kulisserna på teatern i Malmö där hans mamma jobbade. Som äldre drev han en rockklubb och blev polare för livet med Mick Jagger från Rolling Stones. Han fick en Guldbagge för rollen i Avalon och spelade i ett otal folkkära filmer. Men mest känd blev han för rollen som Joker i långköraren Rederiet, som blev något av en förbannelse för honom.

Han dog på sjukhus i Lund efter att ha drabbats av cancer.

Läs Jan-Olov Anderssons minnesruna